Ophelimus maskelli
? Tα ενήλικα άτομα του είδους O. maskelli έχουν μήκος σώματος μόλις 1 mm. Το έντομο αυτό, είναι σκούρου χρώματος, και μπορεί να εντοπιστεί δύσκολα με γυμνό μάτι λόγω του μικρού του μεγέθους. Η παρουσία του συνήθως διαπιστώνεται από την ύπαρξη μικρών κικήδων κυκλικού σχήματος στα φύλλα ευκαλύπτων.
? Σε αντίθεση με τις κικήδες που δημιουργεί το Leptocybe invasa Fisher & La Salle, 2004, οι οποίες είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος, οι κικήδες του O. maskelli διαφέρουν πολύ και στο σχήμα. Όσον αφορά τα άλλα δύο είδη με τα οποία συγγενεύει άμεσα το είδος αυτό [Ophelimus eucalypti (Gahan) και Ophelimus mediterraneus Borowiec, 2019], ο διαχωρισμός τους μπορεί να γίνει μόνο με εξέταση δειγμάτων σε στερεοσκόπιο.
? Το O. maskelli κατάγεται από την Αυστραλία, καθώς αποτελεί ένα έντομο που σχετίζεται άμεσα με τους ευκάλυπτους. Πρώτη φορά αναφέρθηκε για την Ευρώπη από την Ιταλία και πλέον έχει εγκατασταθεί σε πολλές περιοχές της ηπείρου, με επίκεντρο χώρες της Μεσογείου.
?? Στην Ελλάδα το έντομο βρέθηκε για πρώτη φορά το 2002. Σημέρα υπάρχουν ενδείξεις πως το είδος κατανέμεται και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν ευκάλυπτοι. Το αν το έντομο έχει εξαπλωθεί ενεργητικά ή αν η παρουσία του στις διάφορες περιοχές οφείλεται σε πολλαπλές εισαγωγές, είναι κάτι που αναμένεται να αποσαφηνιστεί από μελλοντικές μελέτες.
? Το είδος θεωρείται φυτικό παράσιτο και σχετίζεται αποκλειστικά με είδη του γένους Eucalyptus. Οι έντονες προσβολές μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη φυλλόπτωση και απώλεια της ανάπτυξης του δένδρου.
⭕️ Τα θηλυκά άτομα γεννούν αυγά σε ανώριμα φύλλα ευκαλύπτου, ενώ οι οι προνύμφες δημιουργούν κικήδες στα φύλλα. Μόλις ολοκληρώσει όλα τα ανώριμα στάδια του βιολογικού του κύκλου, το ενήλικο έντομο εξέρχεται από τις κικήδες αυτές.
☀️ Άτομα του είδους μπορεί να παρατηρηθούν σε μεγάλους αριθμούς την άνοιξη, σχηματίζοντας "σύννεφα εντόμων", προκαλώντας ενόχληση στους ανθρώπους.