Leptocybe invasa
? Το μέγεθος των ενήλικων ατόμων μόλις ξεπερνά το ένα χιλιοστό, καθιστώντας αδύνατη την ορθή ταξινομική αναγνώριση του εντόμου με γυμνό μάτι. Το έντομο έχει καφετί χρώμα, ενώ διακρίνεται μια ιριδίζουσα μεταλλική πράσινη ή μπλε αντανάκλαση στο φως.
? Η εκκόλαψη, ανάπτυξη και μεταμόρφωση μέχρι το ενήλικο στάδιο γίνονται εντός κηκιδίων στο φυτό ξενιστή. Η βασικότερη ένδειξη της παρουσίας του εντόμου στους ευκαλύπτους, είναι η ύπαρξη των κηκιδίων (πράσινου ή κόκκινου χρώματος) ακανόνιστου μεγέθους, τα οποία μπορεί να έχουν σχηματιστεί είτε πάνω στο φύλλο, είτε στους μίσχους.
? Η αναγνώριση του είδους από άλλους αντιπροσώπους της οικογένειας Eulophidae που παρασιτούν σε ευκαλύπτους μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τη χρήση στερεοσκοπίου ή με την παρατήρηση των ιδιαίτερων κηκιδίων που δημιουργεί στο φυτό ξενιστή.
? Το είδος L. invasa προέρχεται από την Αυστραλία, καθώς παρασιτεί σε είδη ευκαλύπτου. Η εισαγωγή του εντόμου σε νέες περιοχές πραγματοποιείται κυρίως μέσω της μεταφοράς ευκαλύπτων για καλλωπιστική χρήση. Το είδος πλέον εντοπίζεται στην πλειονότητα των χωρών που περιβρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα.
?? Στην Ελλάδα το είδος καταγράφηκε πρώτη φορά το 2004. Σήμερα υπάρχουν ενδείξεις ότι βρίσκεται σε πολλές περιοχές της χώρας όπου έχουν εισαχθεί δέντρα του γένους Eucalyptus.
? Το είδος εντοπίζεται συνήθως σε νεαρά φύλλα ευκαλύπτων, που αποτελούν τα φυτά-ξενιστές του.
⚠️ Τα κηκίδια που σχηματίζει το έντομο εντοπίζονται στο κύριο νεύρο, το κράσπεδο και τον μίσχο των φύλλων προκαλώντας τοπική παραμόρφωση και διόγκωση της περιοχής. Καθώς αναπτύσσονται, ο χρωματισμός των κηκιδίων σταδιακά μετατρέπεται από πράσινος σε κοκκινωπό. Η ανάπτυξη και διόγκωση των κηκιδίων προκαλεί φυλλόπτωση, μειωμένη αύξηση και τελικά τη νέκρωση των φυτών ξενιστών.
? Τα κηκίδια του είδους δεν εντοπίζονται στο έλασμα του φύλλου, και στην περίπτωση αυτή οι προσβολές οφείλονται σε είδη του γένους Ophelimus.