Graphocephala fennahi
? Tα ενήλικα άτομα του είδους G. fennahi έχουν μέγεθος από 8 έως 10 mm. Διαθέτουν έντονους χρωματισμούς – ανοιχτό πράσινο χρώμα με κόκκινες λωρίδες στο θώρακα και τις πτέρυγες, με μία χαρακτηριστική μαύρη εγκάρσια γραμμή στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού, που διαπερνά τους οφθαλμούς. Στα οπίσθια πόδια φέρουν μία έως τρεις σειρές αγκαθιών που εκτείνονται σε όλο το μήκος τους.
? To G. fennahi ξεχωρίζει εύκολα από άλλα ιθαγενή είδη της οικογένειας Cicadellidae που απαντώνται στην Ελλάδα, λόγω των χαρακτηριστικών έντονων χρωμάτων του.
? To G. fennahi πρόκειται για ένα έντομο με καταγωγή από τη Βόρεια Αμερική. Το είδος καταγράφηκε πρώτη φορά στην Ευρώπη από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1933. Σήμερα εντοπίζεται σε αρκετές χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.
?? Η πρώτη καταγραφή του είδους στην Ελλάδα έγινε το 2001. Η ακριβής κατανομή του είδους στη χώρα, μένει να αναδειχθεί από μελλοντικές μελέτες.
? Το είδος εντοπίζεται κυρίως σε πάρκα, νεκτροταφία και κήπους όπου υπάρχουν καλλωπιστικά φυτά του γένους Rhododendron (ροδόδενδρα). Παρόλο που στη Βόρεια Αμερική το ημίπτερο τρέφεται αποκλειστικά με τα συγκεκριμένα είδη, στην Ευρώπη έχει εντοπιστεί και σε άλλα φυτά, χωρίς να είναι σαφές όμως αν αποτελούν ξενιστές του εντόμου.
? Τα θηλυκά άτομα αποθέτουν ξεχωριστά τα αυγά τους στα φυτά-ξενιστές, κάτω από τα λέπια των μπουμπουκιών. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται από τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου έως το τέλος Οκτωβρίου και τα αυγά διαχειμάζουν. Κάθε θηλυκό μπορεί να αποθέσει έως 32 αυγά.
? Το έντομο δεν προκαλεί άμεσες ζημιές, αλλά μπορεί να εξαπλώσει μια μυκητιακή ασθένεια που καταστρέφει τα μπουμπούκια των φυτών-ξενιστών.
⚠️ Το είδος μπορεί να ταξιδέψει πετώντας για χιλιάδες μέτρα, αλλά πιστεύεται πως το εμπόριο ροδόδενδρων αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα εισαγωγής του ημιπτέρου σε νέες χώρες. Παρόλα αυτά, θεωρείται πως η άφιξη του εντόμου στην χώρα μας είναι πιθανότερο να έγινε μέσω ρευμάτων ανέμου από τη βόρεια Ιταλία.