Nala lividipes
? Μεσαίου μεγέθους δερμάπτερο (μήκος από 8.5 mm έως 11 mm) με χρώμα θώρακα και κεφαλής σκούρο καφέ έως μαύρο. Οι κεραίες έχουν περισσότερα από 20 τμήματα και τα φτερά είναι πλήρως διαμορφωμένα. Η κοιλιακή περιοχή είναι περισσότερο σκουρόχρωμη από το υπόλοιπο σώμα (συνήθως μαύρη) με διάσπαρτα ανοιχτόχρωμα τριχίδια. Τα οπίσθια εξαρτήματα (κοινώς ψαλίδες) του θηλυκού είναι λεπτά και σχεδόν ευθέα, ενώ στα αρσενικά είναι κυρτά με μικρές προεξοχές στη βάση τους και μια μεγαλύτερη κοντά στην κορυφή τους.
? Μπορεί εύκολα να αναγνωριστεί από το σχήμα των ψαλίδων του, το σκούρο χρωματισμό του, αλλά και την αραιή κάλυψη από ανοιχτόχρωμα τριχίδια στην κοιλιά του. Δεν μοιάζει με κανένα άλλος αυτόχθονο είδος δερμάπτερου.
? Πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο είδος με πιθανή Αφροτροπική καταγωγή. Είναι ευρέως διαδεδομένο στην Μεσογειακή λεκάνη με καταγραφές από Αλγερία, Γαλλία, Ιταλία (συμπεριλαμβανομένων Σικελίας και Σαρδηνίας), Μαρόκο, Πορτογαλία, Ισπανία (συμπεριλαμβανομένων Βαλεαρίδων και Κανάριων Νήσων), Τυνησία και Τουρκία.
?? Στην Ελλάδα έχει καταγραφεί μόνο από την περιοχή της Σαλαμίνας το 2016. Απαιτείται έρευνα για την εξακρίβωση εδραιωμένου πληθυσμού.
? Το είδος φαίνεται να προτιμά περιβάλλοντα υψηλής υγρασίας και σχετικά υψηλής θερμοκρασίας. Εγκλιματίζεται σε ποικιλία ενδιαιτημάτων ενώ συναντάται σε γεωργικές εκτάσεις και σε αστικά περιβάλλοντα.
⚠️ Η μαύρη ψαλίδα των αγρών είναι ένα πολυφάγο έντομο, που τρέφεται κυρίως με οργανική ύλη σε αποσύνθεση, φυτικά μέρη (σπέρματα, βλαστούς και ρίζες), καθώς και άλλα έντομα. Ως αποτέλεσμα, η επίδραση του στη γεωργία έχει χαρακτηριστεί ως αρνητική (επιβλαβές σε καλλιέργειες παντζαριού, βαμβακιού, καλαμποκιού, σόγιας, ηλίανθου κ.α.), αλλά και θετική (έχει χρησιμοποιηθεί για τη βιολογική καταπολέμηση επιβλαβών σε καλλιέργειες εντόμων, όπως αφίδες και σκώροι).