Scyphophorus acupunctatus
? Τα ενήλικα άτομα έχουν μαύρο χρώμα και μήκος 9-15 mm.
? Οι προνύμφες έχουν μαύρο ή σκούρο καφέ κεφάλι και κρεμώδες λευκό χρώμα σώματος, με μήκος που δεν ξεπερνά τα 18 mm.
? Μοιάζει πάρα πολύ με το δεύτερο είδος του γένους, Scyphophorus yuccae. Διαφέρει από αυτό στην κορυφή της ροπαλοειδούς κεραίας του, η οποία σε πλαϊνή όψη φαίνεται ως στενή γραμμή. Αν και το είδος δεν έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται η εισαγωγή του στο άμεσο μέλλον, καθώς ένα από τα φυτά-ξενιστές του, η γιούκα (Yucca gloriosa) αποτελεί πολύ συχνό καλλωπιστικό φυτό σε αυλές και κήπους.
? Το ξενικό σκαθάρι με καταγωγή από την Νότια και Βόρεια Αμερική, έχει καταγραφεί από την Ασία, Αφρική και Ωκεανία. Στην Ευρώπη εμφανίστηκε πρώτη φορά στην Ολλανδία το 1980, και έπειτα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μέσω του εμπορίου καλλωπιστικών φυτών.
?? Στην Ελλάδα το είδος συναντάται στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και σε πολλά νησιά (Κρήτη, Ρόδος, Νάξος, Πάρος, Μύκονος κ.α.), προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε αθάνατους.
? Το είδος εντοπίζεται κυρίως σε αθάνατους (είδη του γένους Agave και Furcraea).
⭕️ Ο κύκλος ζωής του διαρκεί 50-90 ημέρες, με 4-5 γενιές τον χρόνο. Τα ενήλικα τρέφονται με νεαρά φύλλα των φυτών-ξενιστών, ενώ οι προνύμφες εισχωρούν στο εσωτερικό της στεφάνης και συχνά μεταφέρουν βακτήρια, οδηγώντας σε πρόωρο θάνατο του ξενιστή.
⚠️ Στην Ελλάδα έχει βρεθεί να προσβάλλει είδη αγαύης (Agave). Στις περισσότερες περιπτώσεις, η προσβολή από το κολεόπτερο δεν γίνεται έγκαιρα αντιληπτή.