Rhynchophorus ferrugineus
? Τα ενήλικα άτομα φτάνουν περίπου τα 3 cm, είναι κόκκινα με μαύρες βούλες στον θώρακα και μαύρες ρίγες που διατρέχουν τα έλυτρά τους. Παρουσιάζει ενδοειδική ποικιλομορφία στο μοτίβο και τα σχήματα των μαύρων αποχρώσεων.
? Τα ανήλικα άτομα αναπτύσσονται σε κοιλότητες στο εσωτερικό των φοινίκων, αποδυναμώνοντας και τελικά νεκρώνοντας τα δένδρα.
? Το R. ferrugineus ξεχωρίζει εύκολα από άλλα ιθαγενή είδη που απαντώνται στην Ελλάδα, λόγω της χαρακτηριστικής μορφολογίας του.
? Το είδος προέρχεται από την Α. Ασία και έχει καταφέρει να εδραιωθεί και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στην Ευρώπη έχει αναφερθεί από τις περισσότερες χώρες της Μεσογείου (Κύπρο, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα και Σλοβενία).
?? Στην Ελλάδα έχουμε καταγραφές από το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής Ελλάδας και πολλά νησιά (Κρήτη, Ρόδος, Λευκάδα, Κέρκυρα, Νάξος, Λέσβος).
? Το είδος προκαλεί σημαντικές καταστροφές σε είδη φοίνικων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως καλλωπιστικά φυτά σε πάρκα, κήπους και πλατείες. Φοίνικες της οικογένειας Arecaceae όπως Phoenix dactylifera και P. canariensis.
⭕️ Ο συνολικός κύκλος ζωής του εντόμου διαρκεί 3-4 μήνες.
⚠️ Σημειώνεται ότι σε εργαστηριακές συνθήκες το είδος φάνηκε να μπορεί να προσβάλει το ενδημικό της Ανατολικής Μεσογείου φοίνικα του Θεόφραστου (Phoenix theophrasti), ο οποίος εντοπίζεται σε φυσικά φοινικοδάση της Κρήτης (Βάι, Πρέβελη), καθώς και σε άλλα νησιά του Αιγαίου (Νίσυρος, Κως, Κύθηρα) και την Πελοπόννησο (περιοχή Επιδάυρου).