Paysandisia archon
? Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος φτερών 6 έως 10 cm. Το πρώτο ζεύγος φτερών είναι καφέ-πράσινο ενώ το οπίσθιο ζεύγος είναι πορτοκαλί με μια μαύρη λωρίδα, εντός της οποίας εμπεριέχονται 5-6 λευκά κελιά. Οι κεραίες του είδους δημιουργούν στο τελείωμα τους ένα χαρακτηριστικό άγκιστρο.
? Οι προνύμφες μόλις εκκολαφθούν έχουν ροζ χρωματισμό, ενώ στην πορεία αποκτούν κίτρινο-λευκό χρώμα, φτάνοντας μέχρι τα 9 cm σε μήκος.
? Το είδος P. archon μπορεί να αναγνωριστεί σχετικά εύκολα από άλλα αυτόχθονα είδη που υπάρχουν στην Ελλάδα λόγω της χαρακτηριστικής μορφολογίας του.
? Το λεπιδόπτερο P. archon απαντάται φυσικά σε χώρες της Νότιας Αμερικής (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη). Στην Ευρώπη έχει εισαχθεί τα τελευταία 25 χρόνια στη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
?? Το είδος πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα το 2006 στο Ηράκλειο της Κρήτης σε φυτά των ειδών Washingtonia robusta, Trachycarpus fortunei και Chantaerops humilis. Σήμερα το είδος έχει βρεθεί επίσης στο νησί της Πάρου, καθώς και σε περιοχές της Αττικής.
? Το λεπιδόπτερο P. archon αναπτύσσεται στους κορμούς διαφόρων ειδών φοινίκων (Arecaceae), όπως Batta yatay, Chamaerops humilis, Latania sp., Livistona chinensis, L. decipiens, L. saribus, Phoenix canariensis, P. dactylifera, P. reclinata, Sabal sp., Trachycarpus fortunei, Tritiliinax campestris και Waxhingtonia spp.
⭕️ Ο πλήρης κύκλος ζωής του είδους από το στάδιο του αυγού μέχρι την μεταμόρφωση σε ενήλικο άτομο διαρκεί 1 ή 2 έτη. Στην Ευρώπη, τα ενήλικα άτομα συναντώνται στο πεδίο μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου.
? Οι προνύμφες αναπτύσσονται και τρέφονται δημιουργώντας θαλάμους στο ξύλο των φυτών ξενιστών προκαλώντας σοβαρές καταστροφές μέχρι και μαρασμό. Η αποδυνάμωση των φυτών ξενιστών τα καθιστά ευπαθή σε δευτερεύουσες επιμολύνσεις από μύκητες.