Lantanophaga pusillidactylus
? Το άνοιγμα φτερών των ενήλικων ατόμων του είδους φτάνει περίπου τα 10 mm και ο χρωματισμός τους κυμαίνεται σε διάφορα σημεία από λευκός/ανοικτόχρωμος έως σκούρος καφέ. Το λεπιδόπτερο ξεχωρίζει από άλλα είδη της ίδιας οικογένειας που μοιάζουν μορφολογικά λόγω της παρουσίας διάσπαρτων λεπιών κατά μήκος εσωτερικά και πλευρικά της περιφέρειας του τρίτου λοβού των πρόσθιων φτερών, καθώς και ενός συσσωματώματος λεπιών στην εσωτερική περιφέρεια του τρίτου λοβού.
? Το είδος μοιάζει μορφολογικά με αρκετά λεπιδόπτερα της ίδιας οικογένειας. Η σωστή ταυτοποίηση του βασίζεται κυρίως στην παρουσία διάσπαρτων λεπιών κατά μήκος εσωτερικά και πλευρικά της περιφέρειας του τρίτου λοβού των πρόσθιων φτερών, και ενός συσσωματώματος λεπιών στην εσωτερική περιφέρεια του τρίτου λοβού.
? Η φυσική κατανομή του είδους L. pusillidactylus είναι στην κεντρική και νότια Αμερική. Παράλληλα, στην Μεσόγειο εντοπίζεται στο Μαρόκο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία, το Ισραήλ, τη Μάλτα και την Ελλάδα.
?? Το είδος βρέθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2018 στο νησί της Ρόδου. Σήμερα η παρουσία του είναι επίσης γνωστή από την Κρήτη και την Αττική.
? Κύριο ξενιστή του είδους αποτελούν τα καλλωπιστικά φυτά κοινώς γνωστά ως λαντάνες (Lantana camara, L. involucrat, L. peduncularis). Ωστόσο, το λεπιδόπτερο έχει παρατηρηθεί να τρέφεται και με άλλα είδη (Lippa alba, Phyla llanceolata, Caperonia palustris, Utricularia spp.) μεταξύ των οποίων και με δυόσμο (Mentha spicata).
⭕️ Tα θηλυκά αποθέτουν τα αυγά τους στα βράκτεα φύλλα των φυτών ξενιστών τους. Οι προνύμφες τρεφόμενες με τα ανθικά τμήματα ολοκληρώνουν τη μεταμόρφωσή τους με τα ενήλικα άτομα να εξέρχονται του άνθους.
⚠️ Θεωρείται πως η εισαγωγή του λεπιδόπτερου σε νέες χώρες πραγματοποιείται κυρίως μέσω του εμπορίου καλλωπιστικών φυτών.