Blatta orientalis
? Τα ενήλικα άτομα του είδους έχουν γυαλιστερό μαύρο ή σκούρο καφέ χρώμα. Οι ανήλικες κατσαρίδες συνήθως έχουν πιο σκούρο χρωματισμό και δεν είναι τόσο γυαλιστερές. Τα αρσενικά είναι μικρότερα από τα θηλυκά, με ολικό μήκος που δεν ξεπερνά τα 2.6 cm και 3.25 cm, αντίστοιχα.
? Οι νύμφες μοιάζουν με τα αρσενικά, με τη μόνη διαφορά πως είναι άπτερες.
? Το είδος μοιάζει πάρα πολύ με το πολύ συγγενικό Blatta furcata, το οποίο όμως δεν έχει καταγραφεί στην χώρα μας και απαντάται στη Μέση Ανατολή (Ισραήλ, Λίβανος).
? Παρά την κοινή ονομασία του, το είδος δεν έχει επιβεβαιωμένα ασιατική προέλευση. Σήμερα θεωρείται κοσμοπολίτικο είδος και εντοπίζεται σε μεγάλο αριθμό χωρών λόγω του παγκόσμιου εμπορίου. Υπάρχουν αρκετές θεωρίες για την περιοχή προέλευσης του, μεταξύ αυτών η Β. Αφρική και η Μέση Ανατολή, ενώ ελεύθεροι πληθυσμοί του είδους (δηλαδή εκτός ανθρωπογενούς περιβάλλοντος) εντοπίζονται μόνο στη χερσόνησο της Κριμαίας.
?? Δεν είναι γνωστό πότε το είδος πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα. Η πρώτη καταγραφή του είδους στην Ευρώπη εντοπίζεται σε μια περιοχή της σημερινής Τσεχίας περίπου το 1500. Στη χώρα μας υπάρχουν καταγραφές του είδους στον ηπειρωτικό κορμό (συμπεριλαμβανομένης της Πελοποννήσου) και σε αρκετά νησιά.
? Το είδος είναι παμφάγο και μπορεί να καταναλώσει μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Παράλληλα μπορεί και επιβιώνει σε μεγάλο εύρος ενδιαιτημάτων, ενώ ευδοκιμεί σε ζεστά και υγρά αστικά περιβάλλοντα.
? Φαίνεται να συνυπάρχει με άλλα ξενικά είδη κατσαρίδας, όπως η αμερικάνικη κατσαρίδα Periplaneta americana, χωρίς γνωστές επιπτώσεις σε κάποιο από τα δύο είδη.
⚠️ Το είδος θεωρείται επιβλαβές για τους ανθρώπους, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία (αλλεργίες, άσθμα και μετάδοση παθογόνων από τη μόλυνση των τροφίμων) και την οικονομία.