Ceratitis capitata
? Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος σώματος περίπου 3 έως 5 mm. Ο θώρακας, ο οποίος είναι ως επί το πλείστον μαύρος, φέρει λευκούς σχηματισμούς, δημιουργώντας ένα μοτίβο που μοιάζει με νεκροκεφαλή. Οι πτέρυγες, είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές, καθώς φέρουν διάσπαρτες πορτοκαλί και μαύρες κηλίδες. Το χρώμα της κοιλιάς χαρακτηρίζεται από εναλλαγές πορτοκαλί και λευκού χρώματος.
? Μεταξύ των Tephritidae που προσβάλλουν καρποφόρα δέντρα και φυτά, η μεσογειακή φρουτόμυγα είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα είδη, λόγω της μοναδικής της μορφολογίας. Από τα είδη που απαντώνται στην Ελλάδα η C. capitata μοιάζει περισσότερο με το είδος Capparimyia savastani (Martelli, 1911). Η κύρια διαφορά στα δύο είδη βρίσκεται στο σχέδιο του θώρακα: το μοτίβο της C. capitata είναι σχετικά ακανόνιστο, ενώ της C. savastani μοιάζει με τρίαινα.
? Η C. capitata κατανέμεται φυσικά σε χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής. Πλέον έχει εγκατασταθεί σε πολλές περιοχές του κόσμου και θεωρείται κοσμοπολίτικο είδος, ως αποτέλεσμα πολλαπλών τυχαίων εισαγωγών κατά το εμπόριο αγαθών.
?? Το είδος αναφέρθηκε πρώτη φορά το 1961 από τη βόρεια Ελλάδα, ενώ σήμερα έχει ευρεία κατανομή στη χώρα.
? Πρόκειται για εισβλητικό είδος με μεγάλες δυνατότητες εξάπλωσης, καθώς σχετίζεται με ένα πολύ μεγάλο αριθμό ξενιστών, ενώ παράλληλα παρουσιάζει ανθεκτικότητα σε ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών παραγόντων.
? Το είδος θεωρείται ως ένα από τα σοβαρότερα παράσιτα καλλιεργειών σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι εξαιρετικά πολυφάγο είδος και προκαλεί ζημιές σε καλλιέργειες φρούτων διαφόρων φυτικών ειδών οικονομικής σημασίας.
⚠️ Στις μεσογειακές χώρες, είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τα εσπεριδοειδή και τα ροδάκινα. Μπορεί επίσης να μεταδώσει μύκητες που σαπίζουν φρούτα.