Cacyreus marshalli
? Τα ενήλικα θηλυκά άτομα έχουν άνοιγμα φτερών 18 έως 27 mm, ενώ τα αρσενικά 15 έως 23 mm. Η ραχιαία επιφάνεια των φτερών έχει χάλκινο χρώμα με λευκές κηλίδες στο περίγραμμα. Η κοιλιακή επιφάνεια των φτερών φέρει λευκές και καφέ ρίγες.
? Τα κουκούλια του είδους έχουν μήκος 9 mm, είναι τριχωτά με κίτρινες/καφέ/πράσινες αποχρώσεις και καφέ στίγματα. Οι προνύμφες φτάνουν σε μήκος τα 13 mm και το χρώμα τους ποικίλει με πράσινες και κίτρινες αποχρώσεις, με ή χωρίς ροζ στίγματα.
? Το είδος C. marshalli θα μπορούσε να μπερδευτεί με το λεπιδόπτερο Leptotes pirithous (Linnaeus, 1767), καθώς η κοιλιακή επιφάνεια των φτερών των δύο πεταλούδων έχει παρόμοιο σχέδιο. Παρόλα αυτά, η ραχιαία πλευρά των φτερών του L. pirithous είναι μπλε σε αντίθεση με αυτή του είδους C. marshalli που έχει χάλκινο χρώμα.
? Η φυσική κατανομή του είδους C. marshalli είναι στη νότια Αφρική. Το λεπιδόπτερο βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη το 1988. Σήμερα είναι ευρέως διαδεδομένο στην ήπειρο λόγω του εμπορίου φυτών που αποτελεί το πιο πιθανό μέσο διασποράς του είδους.
?? To είδος καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2003 σε περιοχές της Αττικής. Μέχρι σήμερα το λεπιδόπτερο έχει βρεθεί σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και σε πολυάριθμα νησιά.
⭕️ Ο κύκλος ζωής του είδους διαρκεί περίπου 1,5 έως 2 μήνες από το στάδιο του αυγού μέχρι τη μεταμόρφωση σε ενήλικο άτομο.
? Η πεταλούδα αυτή προσβάλλει τα γεράνια (Pelargonium spp., Geranium spp.), προκαλώντας ζημιές σε πάρκα και κήπους. Οι προνύμφες μόλις εκκολαφθούν μετακινούνται στα μπουμπούκια των ανθών, τρυπώντας τα σέπαλα. Παραμένουν εκεί και τρέφονται με τους ιστούς των λουλουδιών, καταστρέφοντας το φυτό ως αποτέλεσμα της σίτισης τους.